Konieczność teologii natchnienia: Kilka uwag na kanwie monografii S. Zatwardnickiego, „Od teologii objawienia do teologii natchnienia. Studium inspirowane twórczością Geralda O’Collinsa i Josepha Ratzingera” - Kotecki, Dariusz (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2023)
Autor artykułu zadaje sobie pytanie, czy potrzebujemy teologii natchnienia biblijnego. Odpowiedź na tę kwestię jest twierdząca, ponieważ w teologii brakuje całościowego teologicznego opracowania tego tematu. Wypowiedzi papieża Benedykta XVI z Verbum Domini oraz zachęta wyrażona przez kard. Gerharda Müllera we wprowadzeniu do dokumentu Papieskiej Komisji Biblijnej, zatytułowanego „Natchnienie i Prawda Pisma Świętego” z 2014 roku są potwierdzeniem tej odpowiedzi. Autor artykułu odpowiada twierdząco na to pytanie, analizując propozycję w miarę całościowego ujęcia teologii natchnienia zaprezentowaną w monografii Sławomira Zatwardnickiego Od teologii objawienia do teologii natchnienia. Studium inspirowane twórczością Geralda O’Collinsa i Josepha Ratzingera, która staje się punktem wyjścia do dalszej dyskusji teologicznej.