Egzegeza Rz 9 i kwestia wolnej woli w ujęciu Orygenesa - Paczkowski, Mieczysław Celestyn (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2014)
Kwestia wolnej woli jest jednym z najważniejszych problemów teologicznych dla Orygenesa. Odnosi się on do Rz 9 jako do ważnego tekstu, który stanowić miał poparcie dla jego twierdzeń w tej materii. Autor artykułu ukazuje jak Orygenes dowodzi, że właściwa interpretacja pawłowych tekstów rzuca więcej światła i właściwie wyjaśnia chrześcijańską doktrynę na temat wolnej woli.