Hermeneutyka biblijna w ujęciu biskupa Jana Bernarda Szlagi - Pikor, Wojciech (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2023)
Celem artykułu jest ukazanie specyfiki hermeneutyki stosowanej przez biskupa Szlagę w interpretacji Biblii. Pierwszym etapem badań było uporządkowanie jego dorobku naukowego liczącego blisko 1700 pozycji, które pozwoliło wskazać zasadnicze obszary jego zainteresowania Biblią: teologia biblijna, symbolika biblijna, List do Hebrajczyków oraz hermeneutyka biblijna. W drugiej części artykułu są przedstawione zasadnicze filary hermeneutyki biblijnej stosowanej przez Szlagę w jego studiach biblijnych, przede wszystkim w obszarze krytyki literackiej Biblii, w której kładł nacisk na badania etymologii, kompozycji i kontekstu. Trzecia część artykułu omawia trzy filary myślenia biblijnego Szlagi, które uwzględniały historiozbawczy, symboliczny i narracyjny charakter słowa Bożego. Ostatecznie myślenie biblijne Szlagi bazuje na hermeneutyce wiary, łączącej hermeneutykę historyczno-krytyczną z hermeneutyka teologiczną.