Angelus eius est (Act 12, 15): Los santos ángeles en Tomás de Aquino y Josemaría Escrivá - Blanco-Sarto, Pablo (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2023)
Angelus eius est (Dz 12,15). Święci aniołowie u Tomasza z Akwinu i Josemaríi Escrivy Świętego Josemaríę zawsze cechowało głębokie nabożeństwo do aniołów oparte nie tylko na osobistym doświadczeniu, ale przede wszystkim na Piśmie Świętym, Ojcach Kościoła oraz teologii, zarówno Wschodu, jak i Zachodu. Anielski Doktor, będący autorytetem w tej dziedzinie, stworzył syntezę wiedzy o aniołach. Św. Josemaría także wskazywał na bliskość i zażyłość z aniołami, która prowadzi nas do Stwórcy. Obecność aniołów przepełniała go obecnością Boga i dlatego nazywał Anioła Stróża „wielkim wspólnikiem”. Św. Josemaría uważał, że najbardziej znaczącą funkcją aniołów jest ich zażyła łączność z liturgią, a w szczególny sposób z Eucharystią, którą zawsze postrzegał jako otoczoną adorującymi aniołami.