„Adamie, gdzie jesteś?” Dialogiczna egzegeza Hugona ze św. Wiktora we fragmencie jego Super Ecclesiasten - Janecki, Marcin Jan (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2022)
Artykuł zawiera fragment Komentarz do Księgi Koheleta mistrza Hugona ze św. Wiktora w przekładzie na język polski. W krótkim wstępie, poza zwięzłym przedstawieniem samego dzieła i okoliczności jego powstania, tłumacz, a zarazem wydawca krytyczny tego dzieła, zwraca uwagę na charakterystyczną dla Wiktoryna „dialogiczną” formę uprawiania egzegezy biblijnej. Super Ecclesiasten, będąc ostatnim egzegetycznym dziełem Hugona, stanowi najdoskonalsze świadectwo jego sposobu czytania i wyjaśniania Biblii. Prezentowany w przekładzie passus, oparty na będącym w przygotowaniu tekście krytycznym, jest tego wyjątkową i wyborną ilustracją.