Why did God not Create us in Heaven? The Idea of Creation in statu viae in Thomas Aquinas and Thomas Talbott - Adamski, Bartosz (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2022)
Dlaczego Bóg nie stworzył nas w niebie? Idea stworzenia in statu viae u Tomasza z Akwinu i Thomasa Talbotta Thomas Talbott, ewangelicki profesor filozofii i uniwersalista, swoim dziele zatytułowanym The Inescapable Love of God (wyd. 1999 r.), odpowiada Michaelowi Murray’owi, który, zakładając uniwersalistyczną powszechność zbawienia, zadaje następujące pytanie: Dlaczego Bóg nie stworzył nas wszystkich ab initio w stanie ostatecznym w niebie? W artykule zostanie porównana odpowiedź Talbotta na pytanie postawione przez Murraya z nauczaniem św. Tomasza z Akwinu, który wyjaśnia, dlaczego Raj był właściwym miejscem dla ludzi przed grzechem pierworodnym. W ten sposób zostaną ukazane podobieństwa i różnice w rozumowaniu Akwinaty i Talbotta. Posłuży to do wykazania, że argumentacja Doktora Anielskiego jest wciąż użyteczna i aktualna we współczesnych debatach.