Rejection of the Jewish Idea of the Chosen People as a Consequence of Theological Egalitarianism in the Thought of Mordecai Kaplan - Szczerbiński, Waldemar Piotr (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2022)
Odrzucenie żydowskiej idei Narodu Wybranego jako konsekwencja egalitaryzmu teologicznego w myśli Mordecaia Kaplana W tradycyjnym judaizmie prawda o tym, że Żydzi są narodem wybranym przez Boga była powszechna i stanowiła konstytutywny element tożsamości zarówno indywidualnej jak i zbiorowej. Większość współczesnych nurtów judaizmu (ortodoksja, konserwatyzm, reforma) nadal głoszą wiarę w wybraństwo, które jest oparte na zobowiązaniach religijnych, tzw. micwot, określających specyficznie żydowski styl życia i prowadzących do świętości moralnej. Jednakże rekonstrukcjonizm żydowski, który uchodzi za najmłodszy i najbardziej liberalny nurt religii żydowskiej całkowicie neguje ideę narodu wybranego. Odzwierciedla to stanowisko założyciela tego odłamu, Mordecaia M. Kaplana, który stanowczo sprzeciwił się przekonaniu, że Bóg wybiera jeden lud zamiast drugiego, jeden naród ponad inne narody. W prezentowanym artykule zostanie ukazana Kaplana rekonstrukcja tradycyjnego rozumienia prawdy o Żydach jako narodzie wybranym. Przeprowadzone analizy pozwolą stwierdzić, że propozycja twórcy rekonstrukcjonizmu jest konsekwencją egalitaryzmu teologicznego, na którym opiera się cały program tego nurtu religii żydowskiej. Doktryna wybrania została tu zastąpiona doktryną powołania, która nie stawia Żydów ponad innymi narodami, lecz na równi z innymi, bez konieczności rezygnacji z własnej drogi do zbawienia w ramach własnej cywilizacji.