"Royal Show" in Qohelet 2:1-11. A māšal - a Mind Exercise - Iwański, Dariusz (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2021)
"Królewskie przedstawienie" w Księdze Koheleta (2:1-11). Māšal jako ćwiczenie umysłowe Na temat tzw. fikcji królewskiej w Księdze Koheleta powstało już wiele opracowań naukowych. Komentatorzy w zasadzie zgadzają się, że chodzi o fikcję literacką, a nie o relację z jakiegoś faktycznego zdarzenia. Brakuje jednak jednomyślności w kwestii interpretacji roli, jaką rzeczona „fikcja królewska” pełni w Księdze. Podczas gdy dla jednych stanowi jakiś rodzaj zakamuflowanej krytyki monarchii, dla innych jest ona subtelną pochwałą instytucji królewskich. Co ciekawe, jednak komentatorzy rzadko zadają sobie trud, by rozpocząć swoje dociekania w tej kwestii od oznaczenia gatunku interesującego nas bloku. Ten artykuł proponuje inne podejście do wyzwań interpretacyjnych, jakie niesie on ze sobą. Skupia się głównie na zasadniczej perykopie „fikcji królewskiej”, a mianowicie na Koh 2,1–11. Jej gatunek określa jako māšal, a całość widzi jako „królewskie przedstawienie” – bardzo zręcznie odegrane przez genialnego nauczyciela Koheleta. Jest ono pomyślane jako intelektualne wyzwanie dla odbiorców, którzy przejęci są poszukiwaniem mądrości. Całość ma im pomóc w refleksji nad własnym nastawieniem, określeniem celów i oczekiwań. Całość przypomina współczesną mowę motywacyjną.