The Pleasures of Life and the Praise of Wisdom in the Book of Qohelet in the Light of Medieval Jewish Interpreters - Gomez Aranda, Mariano (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2021)
Przyjemności życia i pochwała mądrości w Księdze Koheleta w ujęciu średniowiecznych żydowskich komentatorów Artykuł przedstawia, w jaki sposób najważniejsi średniowieczni egzegeci żydowscy interpretowali Księgę Koheleta. Koncentruje się on na wybranych kontrowersyjnych koncepcjach tekstu, a mianowicie na znaczeniu przyjemności życia i rodzaju mądrości, która jest chwalona w księdze. Kwestia autorstwa, choć nie jest uznawana za kontrowersyjną, również stanowi przedmiot analizy. Interpretacje średniowiecznych egzegetów żydowskich dotyczące tych zagadnień były podstawą rozumienia przez nich celu całej księgi. Żydowscy egzegeci różnie wyjaśniali Księgę Koheleta, zastanawiając się, czy zachęca do ascezy, czy też promuje wiedzę o obcych naukach.