Szymon Mag w Dziejach Apostolskich (8,4-25) miejsce narracji w strukturze księgi i jej znaczenie - Pilarczyk, Krzysztof (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2021)
Przedmiotem artykułu jest postać Szymona Maga przedstawiona w kanonicznych Dziejach Apostolskich, znanego także z innych źródeł wczesnochrześcijańskich jako prognostyka. Autor w pierwszej części przedstawia perykopę 8,4-25 w kontekście literackim księgi, historię badań związanych z jej redakcją, a następnie podejmuje próbę odpowiedzi, na ile Łukaszowe ujęcie jest historyczne. W drugiej części artykułu ukazuje kontekst kulturowy narracji Dz 8,4-25, religijne uwarunkowania mieszkańców miasta Samarii (Sebaste), ich przywiązanie do magii, a na tym tle postać Szymona Maga. Przedmiotem jego zainteresowania staje się także antyczna magia pozostająca w opozycji do religii oraz napięcia, jakie powstają pomiędzy nią a wczesnochrześcijańskim rozumieniem cudów (znaków) oraz głoszoną Ewangelią Jezusa Chrystusa. W podsumowaniu ukazuje znaczenie Szymona Maga z Łukaszowego przekazu dla drugiej generacji chrześcijan (adresatów Dziejów) oraz performatywny charakter jego narracji.