Yahweh Instructs Job on the Character of the Creation (Job 38:1–39:30) - Hartley, John E. (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2014)
Yahweh poucza Hioba o charakterze stworzenia (Hi 38,1-39,30) Artykuł podejmuje kwestie związane z pierwszą mową Jahwe (38,1–39,30). Autor stawia sobie za cel pokazanie pewnej reorientacji zawartej w tej mowie, która – ku zaskoczeniu czytelnika – prawie w całości poświęcona jest dziełu stworzenia. Opis świata zaproponowany przez Jahwe w tym tekście dostarcza treści, które z kolei składają się na przewodnik dla ludzkości, która winna odnosić się do ziemi, nie z pozycji władców, ale stróżów. Takie postawienie sprawy domagało się zajęcia postawy przez Hioba i jemu współczesnych, ale jest również wciąż w mocy w świecie współczesnym.