Bezbożni bluźniercy w Liście Judy - Żywica, Zdzisław Józef (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2020)
W zaprezentowanym studium Autor daje odpowiedź na następujące pytania. Kim są owi jacyś ludzie, którzy przeniknęli do wspólnoty Kościoła Adresatów? Jakie ich nadużycia piętnuje Juda oraz dlaczego właśnie te czynią ich bezbożnymi? Zatem, jak rozumie on sam bezbożność skoro w tak jaskrawo złym świetle stawia tych ludzi? Bezbożnicy to szydercy czasów ostatecznych. Cechują się pychą, zuchwałością, niedowiarstwem, nieposłuszeństwem, rozpustą, impertynencją, arogancją, zazdrością, chciwością, cynizmem, jałowością i nieużytecznością, choć cały czas trwają formalnie we wspólnocie Kościoła. Tak postępując bluźnią oni Bogu Jedynemu Władcy i Panu Jezusowi Chrystusowi, ponieważ przyjętym stylem życia dowodzą, że w rzeczywistości odrzucili łaskę zbawienia ofiarowaną im w przekazanej przez Apostołów wierze, w konsekwencji czego, sami skazują się na surowy sąd i karę potępienia wiecznego, zapisaną od wieków dla takich właśnie ludzi, ponieważ tego wymaga sprawiedliwość Boża (w. 4.7.17-18).