Alegoryczna interpretacja historii Abrahama. Analiza III, IV i VI Homilii o Księdze Rodzaju Orygenesa - Bednarek, Tomasz (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2020)
Orygenes był jednym z najważniejszych myślicieli wczesnego chrześcijaństwa. W swoich pismach odnoszących się do Starego i Nowego Testamentu bardzo często korzystał z interpretacji alegorycznej. Celem artykułu jest analiza III, IV i VI Homilii o Księdze Rodzaju Orygenesa. Interpretacja alegoryczna jest dla Orygenesa problemem zarówno hermeneutycznym jak i filozoficznym. Sposób interpretowania historii Abrahama przez Orygenesa został tu porównany z utworami innych autorów judeohellenistycznych i chrześcijańskich, głównie Filona. Proponowane przez Orygenesa ujęcie historii Abrahama przez Orygenesa ma na celu obronę chrześcijaństwa przed zarzutami wystosowanymi przez pogan i żydów.