Explanationes in Esaiam of St. Jerome. The Outline of its Genesis and Method - Degórski, Bazyli (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2019)
Hieronimowe Explanationes in Esaiam. Geneza i metoda w zarysie Przedmiotem artykułu są Explanationes in Esaiam św. Hieronima. Okoliczności powstania tego dzieła oraz analiza potwierdzają tradycyjną wiedzę na temat wielkiego pietyzmu Autora względem natchnionego tekstu biblijnego, zwłaszcza w jego oryginalnym brzemieniu. Egzegeza, z jaką mamy u niego do czynienia, charakteryzuje się wnikliwą analizą lingwistyczną; rygorem w interpretacji tekstu; wyjaśnianiem historii interpretowanego tekstu; badaniem wewnętrznej spójności stosowanej hermeneutyki. Przede wszystkim jednak widać w tej egzegezie wielkie podobieństwo do stosowanych dzisiaj metod badawczych, zwracających uwagę na wartość samego tekstu i zatroskanych o respektowanie jego wymiaru historyczno-semantycznego. Hieronimowi zależało na tym, by utworzyć patrimonium egzegetyczno-teologiczno-kulturalne, które mogłoby być walnie wykorzystane przez przyszłych egzegetów chrześcijańskich.