Quotations from the Scriptures and from the Works of the Church Fathers in Sermon-Conferences of St. Thomas Aquinas on the Apostles’ Creed (Prooemium and Articles 1–3) - Goniszewski, Piotr (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2019)
Cytaty z Pisma Świętego i Ojców Kościoła w wykładzie Składu apostolskiego św. Tomasza z Akwinu (Prooemium i artykuły 1–3) Celem artykułu jest analiza cytatów z Pisma Świętego i Ojców Kościoła w kazaniach Tomasza z Akwinu na temat Symbolu apostolskiego (Prooemium i artykuły 1–3). W artykule zostaje przeprowadzona inwentaryzacja cytatów, wskazująca ich ilość oraz wykorzystanie poszczególnych ksiąg Biblii i autorów patrystycznych. Ponadto, ukazano ich rodzaj oraz funkcję w Prooemium oraz w wykładzie pierwszych trzech części Symbolum apostolorum. Badając cytaty zaczerpnięte z Pisma Świętego oraz Ojcow Kościoła korzystamy z elementow podejścia intertekstualnego (intertextual texture), a dokładniej oral-scribal intertexture, z metody socjoretorycznej V.K. Robbinsa.