“The Ruler” in the Fourth Gospel - Ali, Mariana Berliana (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2019)
„Władca” w czwartej Ewangelii Tytuł ὁ ἄρχων w czwartej Ewangelii jest jednoznacznie przypisywany przeciwnikowi Jezusa. Ale czy taka jest intencja Jezusa w odniesieniu do tego określenia? Analiza trzech przypadków jego zastosowania (J 12,31; 14,30; 16,11) ukaże, że można próbować nowej interpretacji Janowego tytułu, która różni się od opinii Ojców Kościoła i większości egzegetów. Artykuł pokaże, że przypisanie tego tytułu Jezusowi jest trwałą hipotezą, która ujawnia, w jaki sposób Jezus w Ewangelii Janowej przygotowuje swoich uczniów na tę godzinę i zapowiada swoje uwielbienie.