The Spirit of YHWH as the Charism of the Pre-Monarchic Liberators of Israel and the Theological Symbol of God’s Salvific Activity in the Book of Judges - Dziadosz, Dariusz Antoni (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2018)
Duch JHWH charyzmatem przedmonarchicznych wyzwolicieli Izraela i teologicznym symbolem zbawczej aktywności Boga w Księdze Sędziów Jedną z najbardziej charakterystycznych, a zarazem enigmatycznych formuł Księgi Sędziów jest syntagma rûaḥ JHWH, która równocześnie zalicza się do najstarszych form starotestamentowej pneumatologii usiłującej wyrazić duchowy charakter zbawczej obecności i aktywności Boga JHWH w dziejach narodu wybranego. Tą formułą posługują się zarówno autorzy oryginalnych źródeł o przedmonarchicznych wyzwolicielach Izraela (Sdz 13,1; 14,6.19; 15,14), jak też ich deuteronomistyczni redaktorzy (Sdz 3,10; 6,34; 11,29), którzy opierając się na teologii przymierza synajskiego i zasadach Bożej retrybucji postanowili zrekonstruować epokę sędziów. Publikacja bada pochodzenie oraz etymologiczny i teologiczny sens hebrajskiego rdzenia rwḥ i formuły rûaḥ JHWH, a także biblijną koncepcję Bożego ducha w szerokim kontekście literatury starożytnego Bliskiego Wschodu oraz biblijnych tradycji o sędziach.