King David’s Fatherhood – the Bright and Dark Sides - Basiuk, Maciej (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2018)
Ojcostwo Dawida – blaski i cienie Ważnym zadaniem w życiu mężczyzny jest bycie ojcem. Nie oznacza to jedynie fizycznego udziału w poczęciu i zrodzeniu potomstwa, ale również kwestię wychowania go. Właśnie dlatego w wielu kulturach można odnaleźć teksty zawierające wskazówki, jak tego dokonać. W Biblii nie znajdziemy żadnej instrukcji jak być dobrym ojcem, ale możemy odnaleźć postacie, które starają się to zrealizować. Jedną z nich był król Dawid. Miał on wiele dzieci i bardzo je kochał, chociaż nie zawsze jego postawa względem nich była w pełni odpowiedzialna. Dzięki tekstom biblijnym można zobaczyć, w jaki sposób Dawid realizował się jako ojciec.