Pytanie o właściwą metodologię analizy narracyjnej - Rzepka, Barbara (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2018)
Właściwe użycie metody analizy tekstu zakłada jego podstawową znajomość, dlatego na wstępie zostanie przedstawiona ogólna charakterystyka Biblii hebrajskiej jako literatury starożytnej i niektóre zagadnienia dotyczące metodologii analizy tekstów biblijnych. Następnie kompleksowo zostaną ukazane różne aspekty analizy narracyjnej, jej kolejne etapy w zastosowaniu do tekstów Biblii hebrajskiej oraz narzędzia, jakimi ta metoda dysponuje w odkrywaniu indywidualnych cech danej narracji. Prezentacji metodologii analizy narracyjnej towarzyszyć będzie szeroki wachlarz tekstów i przykładów jej zastosowania. Na zakończenie podejmiemy pytanie o możliwość wypracowania jakiejś jednej procedury badawczej w analizie narracji biblijnych.