Aquinas’ Exegetical Mastery in Super Evangelium S. Joannis Lectura. A Case Study of John 21 - Kręcidło, Janusz (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2017)
Mistrzostwo egzegetyczne Akwinaty w Super Evangelium S. Joannis Lectura. Analiza J 21 Artykuł posiada cztery cele. Po pierwsze, przedstawia zasady egzegezy Akwinaty na tle średniowiecznej, scholastycznej egzegezy. Po drugie, prezentuje komentarz Tomasza z Akwinu do Ewangelii wg św. Jana, a następnie analizując rozdział 21 tejże Ewangelii (kilka przykładów), pokazuje jak Tomasz stosuje swoje egzegetyczne zasady w rozwijaniu znaczenia tekstu biblijnego. W ostatnim kroku, rezultaty Tomaszowej egzegezy J 21 zostaną porównane ze współczesnym, egzegetycznym status quaestionis.