Unde malum? w „De autexusio” Metodego z Olimpu - Mejzner, Mirosław (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2017)
Zasadniczym celem dialogu „O wolnej woli” (De autexusio) Metodego z Olimpu († 311) jest próba znalezienia odpowiedzi na pytanie o pochodzenie zła. Autor przeprowadził w nim gruntowną krytykę dualistycznych twierdzeń średniego platonizmu na temat powstania materii i natury zła, lansując pogląd o stworzeniu z nicości. Dzięki kategorii wolnej woli człowieka zdefiniował zło jako akt podmiotu działającego. Pierwszorzędnym celem niniejszego studium jest analiza argumentacji zawartej w De autexusio, ze szczególnym uwzględnieniem ideowych pozycji prezentowanych przez poszczególnych rozmówców.