Ab intus legere Scripturam. The Role of Understanding (intellectus) in the Biblical Exegesis of Thomas Aquinas - Zembrzuski, Michał (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2017)
Ab intus legere Scripturam. Znaczenie rozumienia (intellectus) w egzegezie biblijnej Tomasza z Akwinu Celem artykułu jest ukazanie intelektualnego charakteru egzegezy biblijnej Tomasza z Akwinu. Problem przedstawiony jest z perspektywy daru rozumienia (donum intellectus), kontemplacji a także zagadnienia słowa serca (verbum cordis). Egzegeza Tomasza nie jest intelektualistyczna (erudycyjna), nie jest także egzystencjalna, nie polega także wyłącznie na dzieleniu tekstu biblijnego. Egzegeza wyrasta z głębokiego wczytania się w rzeczywistość (poważnego uprawiania metafizyki), poznania tradycji (szczególnie Ojców Kościoła), a także życia religijnego, którego przyczyną jest Bóg (sprawności naturalne i nadnaturalne).