Vas electionis: el Apóstol Pablo en el comentario de Santo Tomás a la Carta Ad Romanos - Reinhardt, Elisabeth (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2017)
Vas electionis. Apostoł Paweł w komentarzu św. Tomasz z Akwinu do Listu do Rzymian Artykuł skupia się na różnych tekstach z komentarza św. Tomasza z Akwinu do Listu św. Pawła Apostoła do Rzymian: prologu, który dotyczy całego Corpus Paulinum i zawiera portret św. Pawła, opierający się na metaforze vas electionis oraz komentarzu Akwinaty, dotyczący tych częsci Listu do Rzymian, w których św. Paweł mówi o sobie samym, odnosząc się do własnego życia i misji. Dwa typy tekstu chociaż różnią się w swoim gatunku literackim, jak i sposobach biblijnej interpretacji, zgadzają się w prezentacji osobowości Pawła: w prologu, jako portrecie świętego, natomiast komentarz do wybranych tekstów wskazuje na życie Pawła na ziemi z jego cnotami in fieri, które w prologu są pokazane jako doskonale osiągnięte.