Gościć proroka to przyjąć słowo Boga. Eliasz u wdowy z Sarepty Sydońskiej (1 Krl 17,8–24) - Frąckowska, Kinga (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2016)
W czasie przedłużającej się suszy wdowa z Sarepty Sydońskiej przyjęła pod swój dach przybysza – Eliasza. Gościnność okazana prorokowi i przyniesionym przez niego słowom wniosły zmiany w życie kobiety. Dzięki zaufaniu okazanemu przez wdowę słowu obietnicy, Bóg rozwiązał kryzys żywnościowy w domu kobiety. Następnie dzięki pełnym zaangażowania reakcjom bohaterów na nagłą śmierć syna pani domu, Jahwe przywrócił chłopcu życie, wdowie status matki, a Eliaszowi pozycję wiarygodnego proroka. Prześledzenie opowiadania z 1 Krl 17,8–24 (przy wykorzystaniu narzędzi, którymi dysponuje analiza narracyjna) ma na celu ukazanie doniosłej, pierwszorzędnej roli słów Boga w tej historii, a także znaczenia komunikacji między pozostałymi bohaterami tej opowieści.