The Gospel According to Isaiah. A Textual Analysis of Mk 1:1 - Rytel-Andrianik, Paweł (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2016)
Ewangelia według Izajasza. Analiza tekstualna Mk 1,1 Szczegółowe stadium lingwistyczne pokazuje, że nie jest wykluczone, iż wersety Mk 1,1-2a powinny być rozdzielone nie kropką, ale raczej przecinkiem. To ma kluczowe znaczenie dla całej ewangelii Marka, ponieważ pierwsze zdanie może być przetłumaczone: “Początek Ewangelii Jezusa Chrystusa, Syna Bożego, jak jest napisane u proroka Izajasza…”. Ponadto są ważne powody, aby sugerować, że idea euvagge,lion jako dobrej nowiny o Jezusie Chrystusie “jak jest napisane u proroka Izajasza…”, obecna w Mk 1,2a może być rozumiana w świetle Rz 1,1-4 i vice versa.