Medieval Rome in Poland – Indulgences of the Churches of the City [of Rome] and Jubilee Indulgences in Medieval Poland - Szymborski, Wiktor (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2015)
Średniowieczny Rzym w Polsce. Odpusty miasta kościołów [Rzym] a odpusty jubileuszowe w Polsce średniowiecznej (streszczenie) Celem artykułu jest ukazanie metod symbolicznego pielgrzymowania do Rzymu (bez opuszczania granic kraju) ludności średniowiecznej Polski. Było to możliwe dzięki pozyskiwaniu tzw. odpustów jubileuszowych, nadaniom odpustów stacji rzymskich, a także poprzez odwiedzenie dwóch nekropolii (Gniezno i Łask), na których rozsypano ziemie zebraną z cmentarzy rzymskich. Omawiając nadania indulgencji stacji rzymskich wskazano beneficjentów tych nadań oraz zasygnalizowano kwestię przywilejów odpustowych udzielanych zakonom mendykanckim.