The Pilgrimages of the Piast Dynasty in the Middle Ages - Ratajczak, Krzysztof (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2015)
Pielgrzymki książąt z dynastii Piastów w średniowieczu (streszczenie) Celem artykułu jest omówienie różnych aspektów i typów pielgrzymek królów i książąt z dynastii piastowskiej w średniowieczu. Analizie poddane zostały pielgrzymki pokutne, pielgrzymki “ad Sanctos”, “ad locam sanctam”, peregrynacje do Ziemi Świętej, udział władców polskich w krucjatach i w rejzach krzyżackich na Litwę oraz Żmudź. Omówione zostały także skutki udziału Piastów w ruchu pielgrzymkowym, między innymi nadania dla różnych instytucji kościelnych.