Der älteste Bericht eines polnischen Pilgers über seine Reise ins Heilige Land: das Itinerarium von Jan Amor Tarnowski (1488–1561) - Krawiec, Adam (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2015)
Najstarsza relacja polskiego pielgrzyma z jego podróży do Ziemi Świętej: Itinerarium Jana Amora Tarnowskiego (1488–1561) (streszczenie) W artykule przedstawiono najstarszą znaną relację z pielgrzymki z Polski do Ziemi Świętej autorstwa Jana Amora Tarnowskiego, w oparciu o którą przeanalizowane zostały między innymi przebieg samej pielgrzymki, okoliczności powstania rękopiśmiennej relacji, a także sposób konstruowania w niej przestrzeni Ziemi Świętej. Omówione zostało również miejsce tego utworu w kontekście ówczesnych dyskursów na temat Orientu.