Międzynarodowy system prewencji i ochrony przed torturami a Polska: Aspekty historyczne i prawne - Grysińska-Jarmuła, Katarzyna; Wedeł-Ðomaradzka, Agnieszka (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2025)
Tortury, powszechnie stosowane do końca XVIII wieku, były w Polsce legalne do 1776 roku. Ich późniejsze potępienie wynikało z przesłanek humanitarnych oraz świadomości niewiarygodności zeznań uzyskanych pod przymusem. W XX wieku, wraz z rozwojem reżimów totalitarnych, praktyka ta została wznowiona. Skuteczna walka z torturami wymagała reakcji międzynarodowej, czego efektem było powstanie systemu ochrony i prewencji opartego na aktach prawnych. Celem niniejszego opracowania jest ocena udziału Polski w kształtowaniu tego systemu oraz analiza funkcjonowania mechanizmów uniwersalnych i regionalnych w kontekście zobowiązań państwa.