„Chłopi są niewolnikami szlachty”: Położenie polskich włościan w świetle wybranych dzieł europejskiego oświecenia - Kordel, Jacek (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2024)
W artykule zostały omówione opinie na temat sytuacji ludności chłopskiej w Rzeczypospolitej w dobie Oświecenia formułowane w traktatach filozoficznych, encyklopediach i przewodnikach turystycznych oraz korespondencji i relacjach z podróży tego czasu. Podjęto próbę udzielenia odpowiedzi na pytanie, w jakim stopniu odzwierciedlały one rzeczywiste stosunki panujące w Polsce. W centrum zainteresowania autora znalazł się problem niewoli, poddaństwa i prawnego przywiązania chłopów do ziemi.