Średniowieczne pochówki podwójne na cmentarzyskach Polski: Wolna wola czy nakazy religijne i społeczne? - Bojarski, Jacek (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2024)
Wspólne groby kobiety i mężczyzny – uznawanych za małżonków – nie są często znajdowane wśród pochówków wczesnośredniowiecznych Słowian. Czy uzasadniony jest pogląd, że wśród społeczności „barbarzyńskich” istniał zwyczaj, według którego zmarłemu mężczyźnie w drodze w zaświaty powinna towarzyszyć jego żona lub ewentualnie – w jej zastępstwie – wybrana kobieta? Jeśli tak, czy to „towarzyszenie” było dobrowolne czy zostało wymuszone? Jako przykład do rozważań na ten temat posłużyły wczesnośredniowieczne pochówki podwójne z terenów dzisiejszych ziem polskich.