Analiza i krytyka Konwencji w sprawie niewolnictwa z dnia 25 września 1926 roku w polskiej myśli polityczno-prawnej doby dwudziestolecia międzywojennego - Baranowska, Marta; Fiktus, Paweł (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2024)
Przedmiotem badawczym artykułu jest analiza uwag polskich prawników i przedstawicieli Ministerstwa Spraw Zagranicznych dotyczących Konwencji w sprawie niewolnictwa z 1926 roku. Ze względu na brak kolonii problem niewolnictwa w Polsce był traktowany jako zagadnienie czysto teoretyczne. W artykule omówiono wypowiedzi czołowych polskich prawników, między innymi profesorów Ludwika Ehrlicha i Juliana Makowskiego.