Ucieczka żydowskich Polek i Polaków do Saksonii w czasie oraz bezpośrednio po I wojnie światowej - Behrisch, Hans-Martin (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2023)
Ucieczka żydowskich Polek i Polaków do Saksoni była wynikiem zagrożeń egzystencjalnych oraz silnego antysemityzmu. W nowym kraju uchodźcy napotykali jednakże na szereg problemów: nie byli integrowani ze społeczeństwem saksońskim, przeważnie jedynie ich tolerowano. Ich nowa rzeczywistość polegała na próbie budowania egzystencji, przy jednoczesnym stawianiu czoła represjom państwowym i często wbrew wrogości ze strony ludności. Chociaż zmiana systemu politycznego w 1918 roku stworzyła lepsze możliwości integracji, uprościła jednakże równocześnie pracę sił antysemickich. Tłumacznie Renata Skowrońska