Johann Peter Ernst von Scheffler (1739–1810). Medyk i mineralog między Gdańskiem a Warszawą - Banditt, Marc (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2021)
Johann Peter Ernst von Scheffler (1739–1810) był jedną z najwybitniejszych osobowości gdańskich XVIII wieku. Ten lekarz o szerokim wachlarzu zainteresowań i rozległej sieci kontaktów doświadczył awansu do najwyższych kręgów uczonych w swoim mieście rodzinnym, zanim wyjechał do Warszawy w 1780 roku. Tam działał w otoczeniu króla, był łącznikiem komunikacyjnym między Warszawą i Gdańskiem oraz podróżował po Polsce jako mineralog.