Stan i perspektywy badań nad średniowiecznymi żeńskimi klasztorami w Małopolsce - Pluta-Saladra, Edyta (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2021)
Niniejszy artykuł stanowi omówienie aktualnego stanu badań dotyczącego średniowiecznych klasztorów żeńskich na terenie Małopolski (norbertanek, benedyktynek, kanoniczek św. Ducha de Saxia (duchaczki), klarysek, brygidek). Starsza historiografia koncentrowała się przede wszystkim na zagadnieniu fundacji oraz uposażenia. Nowsze studia podejmują problematykę mieszkanek klasztorów i ich aktywności na różnych obszarach. Artykuł ma także na celu wskazanie dalszych możliwości badawczych w omawianej problematyce.