Polarlichter. Das Kommunizieren über Naturphänomene in den Netzwerken der polnischen Gelehrtenrepublik im 18. Jahrhundert - Kodzik, Joanna (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2020)
Zorze polarne. Komunikacja polskich i niemieckich uczonych o fenomenach natury w XVIII wieku W niniejszy artykule została przeanalizowana praktyka obserwacji, zapisywania i wyjaśniania zorzy północnej w Rzeczpospolitej w XVIII wieku. Zapisy o obserwowanych wówczas zjawiskach oraz o wymianie informacji między uczonymi omówione zostały jako istotny element pozwalający na zrozumienie procesu komunikacji. Przedstawiono różne sposoby wyjaśniania zorzy w tym czasie. Wraz z postępującym oświeceniem coraz częściej tłumaczono to zjawisko w sposób racjonalny, za pomocą ówczesnych metod naukowych. Na przykładzie wybranych źródeł został pokazany także sposób, w jaki uczeni zabiegali o wiarygodność swoich wypowiedzi, odwołując się do korespondencji z innymi astronomami, lekarzami i teologami, do gazet i czasopism naukowych oraz literatury podróżniczej. Niniejsza analiza wskazała na istnienie sieci komunikacji, które łączyły uczonych polskich z ośrodkami nauki w Rzeszy, Francji i Wielkiej Brytanii.