Universelles Studieren in Spätmittelalter und Frühmoderne? Polen (Krakau) und Süddeutschland (Altdorf, Dillingen, Erlangen, Ingolstadt und Würzburg) im Vergleich - Wüst, Wolfgang (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2020)
Uniwersalne studiowanie w późnym średniowieczu oraz nowożytności? Porównanie Polski (Kraków) i południowych Niemiec (Altdorf, Dillingen, Erlangen, Ingolstadt i Würzburg) Wpisy w metrykach uniwersytetów różnych wyznań w południowych Niemczech i Krakowie potwierdzają ścisły związek między krajobrazami edukacyjnymi i wyznaniowymi. Podczas gdy Dillingen, Ingolstadt i Würzburg proﬁlowały się jako uniwersytety kontrreformacji oraz utrwalania katolicyzmu, Altdorf i Erlangen służyły protestanckim rejonom. Zwłaszcza w regionach zamieszkanych przez różnowierców wybór miejsca studiów był wyraźnie powiązany z wyznaniem. Relacje biograﬁczne i rodzinne również odgrywały rolę w wyborze miejsca studiów. Wielokrotne wzmianki o jednym i tym samym miejscu pochodzenia w kolejnych semestrach również wskazują na lokalne tradycje uniwersyteckie. Tłumaczenie Renata Skowrońska