Bitt-, Dank- und Bußwallfahrten in den Annnales seu Cronicae incliti Regni Poloniae von Jan Długosz (1415–1480) - Kowalska, Barbara (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2015)
Pielgrzymki błagalne, dziękczynne i pokutne w Annnales seu Cronicae incliti Regni Poloniae Jana Długosza (1415–1480) (streszczenie) W Annales seu Cronicae incliti Regni Poloniae pojawiają się różne miejsca pielgrzymowania: lokalne Gniezno i Łysiec, a z dalszych Prowansja, Węgry, Kolonia, Normandia oraz daleka Ziemia Święta. W dziele przeważają pielgrzymki religijne (dziękczynne, błagalne, pokutne) i religijno-polityczne, z czego rodzi się opozycja: dobrowolne i przymusowe, a następnie prywatne i publiczne, jawne i niejawne. Długosza zajmują pielgrzymki realne.