Der Bischof als Pilger. Einige Bemerkungen zu den Wallfahrten der Bischöfe aus dem spätmittelalterlichen Polen und Deutschland - Zygner, Leszek (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2015)
Biskup jako pielgrzym. Kilka uwag o pielgrzymkach biskupów z średniowiecznej Polski i Niemiec (streszczenie) Badania historyków nad fenomenem pielgrzymowania w okresie późnego średniowiecza, a zwłaszcza szczegółowa analiza dość bogatych zbiorów relacji pielgrzymich z XIV i XV wieku, pokazują, że obecność biskupów na szlakach pątniczych w tym okresie była niezmiernie rzadka. Spostrzeżenie to odnosi się przede wszystkim do „peregrinationes maiores”, których celem były Jerozolima, Rzym i Santiago de Compostela. Wyjątkiem były może pielgrzymki „ad limina Apostolorum”, które dla wielu biskupów-pątników stanowiły okazję do załatwienia różnych spraw w Kurii Rzymskiej. Także w odniesieniu do pielgrzymek lokalnych i regionalnych, które w omawianym okresie osiągnęły w chrześcijańskiej Europie swoje apogeum, obecność biskupa w gronie pątników była raczej czymś wyjątkowym.