Kościoły protestanckie w polityce bezpieczeństwa państwa polskiego w latach 1937–1939 - Alabrudzińska, Elżbieta (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2025)
Kwestie bezpieczeństwa wywierały istotny wpływ na politykę władz państwowych wobec Kościołów protestanckich w Polsce w latach 1937–1939. Kościoły te nie stanowiły zagrożenia jako mniejszości religijne, lecz jako instytucje, które miały w swoim składzie różne społeczności narodowościowe i na nie oddziaływały. Wpływy niemieckie w Kościołach traktowane były jako zagrożenie bezpieczeństwa narodowego, natomiast w stosunku władz wobec protestantów narodowości polskiej dominował instrumentalizm.