Działalność niemieckiego pediatry Josefa Strödera w okupowanym Krakowie: (1942–1944) - Hapanowicz, Piotr (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2024)
Josef Ströder (1912–1993) był lekarzem z powołania, znakomitym pediatrą, człowiekiem wielkiej wiedzy, humanistą. W latach 1942–1944 był komisarycznym zarządcą uniwersyteckiej kliniki dziecięcej w Krakowie oraz szpitali dziecięcych w tym mieście. Postawa Strödera, uczciwego człowieka i lekarza, uwieńczona została sukcesami w ratowaniu przed śmiercią setek dzieci. Był dobrze wspominany przez polskich współpracowników i pacjentów. Po wojnie z powodzeniem kontynuował działalność lekarską i naukową w Würzburgu.