Historia debat na temat pracy najemnej, niewolnictwa i sił napędowych kapitalizmu: (od XVIII wieku do współczesności) - Yazdani, Kaveh (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2024)
W jakim stopniu rozróżnienie między wolnymi i niewolnymi stosunkami pracy ma sens w świetle historii i dynamiki kapitalizmu? Na podstawie pobieżnej analizy dyskursów na temat niewolnictwa i pracy najemnej prowadzonych od końca XVIII wieku (zwłaszcza w niemieckim kręgu językowym) podjęto próbę omówienia i umieszczenia tego zagadnienia w kontekście niektórych publikacji w języku angielskim i francuskim z okresu ostatnich 300 lat. Tłumaczenie Renata Skowrońska