Niewolni w późnośredniowiecznych Prusach: Między wojną a kolonizacją - Kwiatkowski, Krzysztof (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2024)
W artykule został podjęty temat jeńców wojennych z ziem żmudzkich, litewskich i czarnoruskich uprowadzonych przez wojska pruskiej gałęzi zakonu niemieckiego podczas tak zwanej wojny litewskiej w latach 1283–1406. Przeprowadzona analiza szerokiej bazy źródłowej pozwoliła ustalić, że jeńcy zostali wzięci do niewoli w trakcie 118 przedsięwzięć militarnych Zakonu przeciwko Litwie. Dla 77 wypraw można było ustalić ich liczbę (w zależności od źródeł od 33 404 do 40 343 osób). Uwzględnienie tych danych, uzupełnionych o szacunki oparte na ekstrapolacjach dotyczących pozostałych 41 oraz kolejnych 108 wypraw, dało łączny szacunek około od 72 591 do 118 419 osób uprowadzonych do Prus w tym okresie. Liczby te pokazują realną skalę przymusowego przepływu ludności z obszarów podlegających władzy książąt litewskich do Prus w latach 1283–1406.