Stosunki austriacko-niemieckie a bezpieczeństwo narodowe Polski w latach 1926–1933 - Alabrudzińska, Elżbieta (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2023)
Dyplomacja polska traktowała ewentualne połączenie Austrii i Niemiec jako zagrożenie bezpieczeństwa narodowego Polski. Jednak poglądy polskich dyplomatów na temat Anschlussu stawały się coraz bardziej zróżnicowane, część z nich uważała, że może on przynieść również i pozytywne konsekwencje dla państwa polskiego. Pierwszym sygnałem zmian w polityce polskiej było stanowisko w sprawie austriacko-niemieckiej unii celnej.