Rosja wobec Polski i Saksonii w czasach Piotra Wielkiego, Katarzyny I i Anny Iwanowny (prace polskich historyków i postulaty badawcze) - KOSIŃSKA, Urszula (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2023)
Artykuł prezentuje najważniejsze wyniki badań polskich historyków nad polską i saską polityką Rosji w dobie panowania Augusta II (1697–1733) przeprowadzonych w archiwach rosyjskich w ostatnich 30 latach (1991–2020), gdy były one otwarte dla badaczy. Prace te ukazują w nowym świetle kształtowanie się głównych zasad polityki rosyjskiej wobec Rzeczypospolitej, proces pogłębiającej się ingerencji w sprawy polskie i kolejne etapy tworzenia tzw. systemu rosyjskiego, który umożliwił Rosji sprawowanie kontroli w tej części Europy.