Warszawa i jej niemieckojęzyczni mieszkańcy w XVIII wieku - Kuc-Czerep, Marta (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2023)
Artykuł dotyczy zagadnienia migracji ludności niemieckojęzycznej z obszaru Rzeszy Niemieckiej do Warszawy w XVIII wieku. Jego celem jest charakterystyka społeczności imigrantów pod kątem pochodzenia terytorialnego, liczebności i struktury społeczno-zawodowej. A także ocena poziomu integracji przybyszów w nowym miejscu osiedlenia, poprzez analizę miejsc ich zamieszkania w przestrzeni miasta i udziału w sprawowaniu władzy.