Collegia mulierum. Prywatne stowarzyszenia kobiece w okresie wczesnego cesarstwa (I–III w. n.e.) - Wojciechowski, Przemysław (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2023)
W literaturze przedmiotu przyjmuje się, że ważną częścią rzymskiego krajobrazu korporacyjnego były kolegia kobiece (collegia mulierum). Przeprowadzona przeze mnie analiza materiału źródłowego pokazuje, że nie mamy jednoznacznych dowodów na istnienie kobiecych kolegiów rozumianych jako zdefiniowane na podstawie kryterium płci korporacje z typowymi dla tych organizacji cechami (władze, wspólny majątek itd.). Istniały, co prawda, kolegia składające się wyłącznie z kobiet, jednak nie powstawały one jako kolegia kobiece, lecz korporacje, których członków łączyła wspólna profesja lub kult.