„Turek, którego z miejsca nazwałem ‘Kebab’”. Obraz tureckich imigrantów w zachodnioberlińskich czasopismach polskiej emigracji Pogląd i Archipelag (przed rokiem 1989) - Okoński, Krzysztof (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2023)
Niniejszy artykuł analizuje obraz tureckich imigrantów w polskich czasopismach emigracyjnych Pogląd i Archipelag. Zakres czasowy tekstu sięga od utworzenia obu czasopism krótko po ogłoszeniu stanu wojennego do upadku komunizmu w 1989 roku. Z lektury Poglądu i Archipelagu wynika, że doświadczenie życia na obczyźnie i rozrachunek z bieżącą sytuacją w Polsce i na emigracji nie przysłoniły polskim autorom obrazu wielokulturowego Berlina.