Emigracja oczyma prawnika. Leopold Caro o prawnych aspektach sezonowej emigracji zarobkowej polskich robotników rolnych do Niemiec na początku XX wieku - Baranowska, Marta; Fiktus, Paweł (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2023)
Celem badawczym artykułu jest analiza poglądów polskiego ekonomisty i prawnika Leopolda Caro (1864–1939) na temat sezonowej emigracji zarobkowej polskich robotników rolnych do Niemiec na początku XX wieku. Uwzględniono przy tym, że Caro inspirował się solidaryzmem, co miało wpływ na jego sposób konstruowania argumentacji prawniczej. Przedstawiono również jego działalność społeczną mającą na celu poprawę sytuacji prawnej emigrantów.