Rosja za Iwana VI, Elżbiety i Piotra III wobec Polski i Saksonii (prace historyków polskich i postulaty badawcze) - Szwaciński, Tomasz (Biuletyn Polskiej Misji Historycznej, 2023)
Okres panowania w Rosji Iwana VI, Elżbiety I i Piotra III (1740–1762), a w Rzeczypospolitej i w Saksonii Augusta III, to wciąż jeden z najsłabiej poznanych okresów historii tych państw. Dotyczy to przede wszystkim dziejów ich wzajemnych relacji. Niniejszy artykuł stawia sobie za cel przedstawienie dorobku polskiej historiografii w badaniach źródeł znajdujących się w zasobie Archiwum Polityki Zagranicznej Imperium Rosyjskiego w Moskwie. Osiągnięcia rosyjskich badaczy (zasługujące na osobne studium) zostały w tym miejscu tylko zasygnalizowane. Podjęto także próbę naszkicowania postulatów badawczych, które – miejmy nadzieję – zostaną zrealizowane w przyszłości.